QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE EL FANG I LA CERÀMICA? RECURSOS COMUNITARIS QUE ENS REBEN AMB ELS BRAÇOS OBERTS.

Foto: Johannes Stoetter

Quina diferència hi ha entre el fang i la ceràmica?

Fa dies que aquesta pregunta anava rondant per la classe, així que davant del nostre poc coneixement, en vam anar a buscar la resposta!  Els alumnes havien fet prèviament les investigacions a casa seva, i les havien registrat a la seva llibreta personal. Posant les idees en comú, hem arribat a diferents idees i hem escrit les principals en els nostres fulls de projectes, les quals, posteriorment, també s’han escrit en una cartolina per tenir-les present en el nostre mapa conceptual.

Compartint entre tots aquest coneixement, ens donem compte que hi ha alguns aspectes que no acaben de quedar clars: Tots els fangs són iguals? D’on surt el fang? Com és que la ceràmica pot ser brillant?

El mateix dia plou i cinc alumnes apareixen a l’aula després de dinar amb diferents tassetes fetes amb aigua i terra barrejada:

-Mira Gina, hem fet com la Matilde! Hem fet tasses del “Bol d’Or” amb el fang de la pluja.

D’aquesta experiència els alumnes pregunten:

“El fang que trobem al terra quan plou “és fang” com el que s’utilitza per fer plats?”

La mateixa tarda, una alumna de classe ens porta tres objectes: un canti fet de ceràmica, un collaret fet de fang i un canti de ceràmica negra fet a Verdú. Però, què és la ceràmica negra? Com es fa?

20180202_164343.jpg

Veiem que encara ens queden dubtes entorn al tema, buscar informació genera encara més intrigues que no acabem de resoldre. Per aquest motiu, les tutores pensem que seria una bona idea trobar algú que ens pogués ajudar a resoldre algunes d’aquestes questions i poder experimentar amb alguns d’aquests materials de cara a la pròxima sessió.

Durant els següents dies, preguntant al nostre entorn, i en especial als nens que tenim a l’aula, aquests ens condueixen cap al Jordi Colilles. Un parell d’alumnes assisteixen al seu taller que té a Tàrrega on hi van a fer diferents creacions artístiques, i ens expliquen que a vegades treballen amb fang. Contactem amb ell i de seguida ens cita al seu taller.

Ens rep amb els braços oberts i connectem amb ell ràpidament. Ens hem topat amb una persona que estima l’art i l’educació des de la més profunda vocació, això és el que necessitem! La seva predisposició és immensa i ens proposa poder-li fer una entrevista i posteriorment un taller de fang amb els alumnes que podríem relacionar amb l’obra “Bol d’Or”. Després d’explicar-li una mica el nostre projecte i exposar-li les veus dels alumnes, es concreta fer un taller amb fang blanc i marró on cadascú podrà fer una petit plat i una petita tassa, simulant els materials utilitzats per la Matilde Grau en la seva escultura. Aquesta és una proposta que ja havia sigut recollida de les veus d’alguns nens i nenes durant els dies anteriors. El devenir i les pròpies veus dels infants ja ens conduiran què fer amb les creacions que realitzarem.  Organitzem la trobada pel 16 de febrer.

Paral·lelament  a la necessitat de trobar un expert en el tractament del fang i la ceràmica, en el transcurs del dia a dia a l’aula van emergint qüestions entorn al “Bol d’Or” que necessitem resoldre a través de l’artista d’aquesta obra, Matilde Grau. Així doncs, ha arribat el moment de contactar amb ella. En un inici, volíem poder quedar després del realitzar el taller amb el Jordi, però qüestions d’organització i temps que a vegades no es poden controlar, ens va demanar d’assistir abans a l’escola, aprofitant que també podia ajudar als nostres companys de 3r en el seu projecte “Art Urbà”. Així doncs, molt amablement, la Matilde va acceptar venir a la nostra escola el 9 de febrer per explicar-nos en primera persona tots els secrets de la seva escultura: “Bol d’Or”.

Una vegada les tutores vam acordar la cita amb aquestes dues persones, vam demanar als alumnes que fossin ells qui també fessin la gestió de contactar via correu electrònic amb els experts per demanar-los si podien venir a la nostra escola i exposar-los què esperàvem de la seva visita. Així doncs, vam fer un correu previ treballant tot el que fa referència a la lectoescriptura, i vam esperar impacients la seva resposta, que ràpidament va arribar!

Vam realitzar un treball de llengua significatiu que també el vam acompanyar de la preparació de les dues entrevistes corresponents per a cadascun dels dos convidats. Més endavant esperem també poder treballar la notícia aprofitant les activitats que haurem realitzat, i tenint en compte que és un dels continguts que apareix en la unitat que estem treballant a llengua catalana. Així doncs, mitjançant aquestes experiències aprofitem per treballar diferents tipologies textuals des d’una vessant significativa pels alumnes. Una experiència que pot ser recuperada més endavant, ja sigui en el mateix curs o en cursos posteriors.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s