CONSTRUIR, DECONSTRUIR I RECONSTRUIR

(Artist: Ed Fairburn)

Sovint els models que duem integrats com a alumnes ens poden més que aquells que veiem i treballem durant la formació de mestres (Sharp i Green, 1975), llevat que sempre tinguem l’oportunitat de reflexionar sobre la nostra pràctica docent i puguem reconstruir aquests de formes distintes.

Compartir les nostres experiències en formació de projectes a l’escola va permetre evidenciar aquest aspecte, que ja vaig apuntar fa unes sessions anteriors quan parlàvem de la creació del mapa conceptual. Malgrat tenir present la necessitat de crear el coneixement de forma rizomàtica en l’actualitat, i malgrat tenir aquest concepte tant proper, el mapa inicial que vam construir amb els alumnes no acabava de complir amb aquestes característiques.

És cert que per la realització inicial, les idees es van anar col·locant segons les relacions que els nenes i nenes establien entre ells, però, posteriorment, en aquell moment, vam tenir la necessitat de fragmentar-les i estructurar-les.

Això ens va permetre inicialment poder observar de forma clara els diferents continguts que havien emergit, però no permetia la connexió entre algunes de les idees que havien aparegut. Davant d’aquesta situació, ara que han passat uns dies, el que fem és revisar el mapa i refer-lo. En la sessió d’avui hem desenganxat els nostres escrits i els hem anat relacionant segons els coneixements que ara tenim, però acabem deixant oberta una estructura rizomàtica amb possibilitats de créixer per diferents vies. A priori, el resultat final sembla un conjunt d’informació desordenada, però quan es mira amb detall, s’observa que existeix un ordre dins del seu aparent enrenou. Quan acabem d’establir els nostres diàlegs entre escrits i fotografies sobre el mapa que hem anat construint, observem que hem avançat, que hem anat investigant sobre molts temes, però… encara ens queden molts interrogants oberts, moltes vies per explorar i veiem que l’aprenentatge mai s’acaba! La sessió d’avui ens ha servit per reflexionar, per posar ordre i per poder seguir el nostre camí!

Dedicarem la pròxima sessió a compartir entre tots quina és la diferència que hi ha entre el fang i la ceràmica, una pregunta que va emergir en el mapa inicial i que ha tornat a agafar força després de compartir els nostres plats i gots, i parlar dels diferents materials amb que aquests estan fets.

Els alumnes han escrit les investigacions a les seves llibretes i han emergit uns continguts molt interessants! Caldrà recollir-los, valorar-los i afegir-los al mapa!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s