ELEMENTS QUOTIDIANS A L’AULA

Tal i com vam exposar en la sessió anterior, avui hem destinat la classe a compartir entre nosaltres uns objectes ben quotidians, però alhora, curiosos de ser presents en una aula. Prenent com a fil conductor les vaixelles jueves que vam veure al Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega i la vaixella utilitzada per realitzar l’escultura “Bol d’Or” de Matilde Grau, hem decidit analitzar les nostres formes de vida actuals i veure com són les vaixelles que tenim a casa nostra, tot buscant semblances i diferències amb les que ens han acompanyat aquests dies.

Tots els alumnes han portat un plat i un got de casa seva que fos significatiu per a ells i han explicat el motiu pel qual l’han escollit. Mai abans hauria pogut imaginar que podria emergir tants continguts i reflexions entorn el plat i el got que utilitzem cada dia, fins al punt que en ocasions et planteges que calen ben pocs estímuls per generar motivació en l’aprenentatge!

Mitjançant aquesta dinàmica, han emergit continguts a través d’una experiència significativa que, alhora, ha permès connectar amb els interessos i les experiències personals de cadascun dels nens i nenes. Les exposicions orals han facilitat emergir l’heterogeneïtat que es troba a l’aula i les diferents formes de vida que hi ha darrere de cada alumne. Cada plat tenia una història, un valor, un significat, una experiència personal associada amb les vides de tots els que convivim a l’aula.

 

A mode de síntesi, alguns dels aspectes emergits han sigut:

Com els alumnes han mostrat el lligam sentimental i emocional amb el seu plat i got. Alguns d’ells han exposat diversos motius i d’altres es repeteixen entre ells:

 • Va ser el seu primer plat o got i encara el conserven o l’utilitzen amb molta estima.
 • Va ser un ser un regal especial d’algun familiar o amic.
 • El van portar d’un viatge que van fer al seu país d’origen.
 • Ha passat per diversos membres de la família com a herència i l’han cuidat molt.
 • Són importants perquè celebren el seu aniversari o festes especials amb aquest tipus de plats i gots.
 • Fa molts anys que els tenen a casa i se’ls estimen molt. Són de tota la família.

Els alumnes han exposat diferències entre els materials quan observaven els plats i gots dels seus companys, també han emergit moltes preguntes entorn la ceràmica, el plàstic i el vidre:

 • A la classe hem portat plats i gots que són de vidre, de plàstic o de ceràmica.
 • Observem que hi ha plats de plàstic, però són plàstics diferents: durs, flexibles i com de porexpan.
 • Existeixen plats de plàstics reciclats? (Com el que porta una alumna a l’aula).
 • Si utilitzem molts plats de plàstic en les festes d’aniversari, com afecta això al medi ambient? Es reciclen posteriorment? És millor utilitzar-los de vidre? Som conscients que hem de rebaixar el consum de plàstics, parlem sobre aquest tema i l’ús que podem fer dels plats i vasos de plàstic en la nostra vida quotidiana.
 • Un alumne porta un plat de vidre de color verd: el vidre es pot pintar? Com es fa un plat de color verd? El mateix vidre és verd?
 • Un alumne porta un plat de ceràmica i emergeix la pregunta: com s’ha fet aquest plat? Un altre alumne respon que s’utilitza una màquina que funciona manualment i serveix per fer ceràmica. Com es diu?

La conversa dels nens i nenes també ha portat a que expliquessin l’ús que en fan dels plats i gots que han compartit:

 • Els utilitzen cada dia per un àpat en concret (esmorzar, dinar o sopar).
 • Els fan servir només per ocasions especials (aniversaris, festes amb convidats, etc.).
 • Només els utilitza un membre de la família (en aquest cas l’alumne) o és compartit per tots els membres per igual (aquesta opció ha sortit molt poc).

L’exposició que han fet els estudiants es combinava amb preguntes i reflexions que aportaven els seus companys. D’aquesta forma, han emergit algunes qüestions que anotarem cadascú a la seva llibreta per investigar la setmana vinent. Per exemple: com es diu la màquina manual que utilitzen els ceramistes per fer plats i quin és el procés? El vidre té color o és transparent? Com es forma un got de vidre?

Amb els materials que han portat tots s’ha proposat una activitat oberta per poder ser realitzada de cara la setmana vinent. Mitjançant la pregunta “què podríem fer amb tots els plats i gots de la classe?” han emergit diverses idees que es relacionen entre elles, i que tenen la base de poder fer alguna exposició escultòrica de forma conjunta. Acabarem de concretar la idea la pròxima setmana!

Ens ha quedat pendent reflexionar sobre les semblances i diferències entre la vaixella jueva observada al museu, la vaixella utilitzada en el “Bol d’Or” i els plats i els gots que han portat els nostres alumnes. Farem el registre d’aquesta activitat en una altra sessió. El que sí que hem començat a fer és dibuixar els materials que cadascú ha portat, i també hem escrit en la mateixa làmina perquè eren importants per a ells. Hem aprofitat per realitzar un treball d’observació exhaustiva i artística!

 

Ja per acabar, durant la setmana també hem definit el nom del projecte entre tots: “Relacions entre “Call Jueu” i el “Bol d’Or”.

Fins la pròxima!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s