CREANT AMB PLATS I GOTS

Avui reprenem la sessió anterior començant per les semblances i diferències entre les vaixelles jueves exposades al Museu Comarcal de l’Urgell- Tàrrega, les vaixelles utilitzades per construir l’escultura “Bol d’Or” de Matilde Grau i els plats i gots que els alumnes van portar a l’aula. Observant els tres contextos emergeixen idees diferents que els alumnes recullen en el seu full de projectes:

  • En els tres casos hi ha la presència de plats.
  • Es mostren les diferències entre la temporalitat de cada context: passat, present i present.
  • Emergeix la propietat de cadascun dels plats: dels jueus, de la Matilde i nostres.
  • Uns són pintats i altres blancs.
  • S’analitzen els materials: els dels jueus i els de la Matilde són de ceràmica, els de la nostra aula, a més a més, són de vidre i de plàstics diferents. En aquesta conversa es reprèn les diferències que els alumnes havien investigat a les seves llibretes sobre l’origen de materials com el vidre, la ceràmica o els diferents tipus de plàstic existents.
  • S’observen com hi ha mides diferents en tots els tres contextos: grans, petits i mitjans.
  • Es posa atenció en la forma sobre com aquests s’han trencat. Sabem que el dels jueus van ser trencats de forma violenta, desconeixem com s’ho va fer l’artista i per tant, ens queda pendent de preguntar-li si en tenim l’oportunitat. Els nostres que hem portat, de moment, encara són sencers!

20180125_171405.jpg

Quan acabem l’exposició entre les semblances i diferències, aprofitem també per recollir per escrit les idees que vam compartir entre tota la classe quan vam explicar els plats i els gots que cadascú havia portat. Ho anotem en forma de mapa conceptual per tenir-ne una evidència visual a l’aula.

s_20180125_174755

Una vegada acabada aquesta primera part, ens disposem a posar en marxa una producció conjunta amb els plats i gots que han portat. Ens posem en rotllana i cadascú, un darrere de l’altre, posa els seus objectes al centre de tal forma que es va configurant una exposició que va creixent a poc a poc amb la participació de tots. Fem una primera ronda i analitzem què ha sorgit. En general s’observa que la idea de “ciutat” pren força entre la imaginació dels nens i nenes:

Alumne1: -És com una ciutat, l’ampolla és com un campanar!

Alumne 2: -Aquest plats i vasos poden ser com pisos, com una torre!

Alumne 3: -És com la ciutat de Tàrrega…

Alumne 4: -I hi ha diferents barris, com el Carme…

Alumne 5: -Uns són els jueus i els altres els musulmans.

Alumne 6: -I els cristians?

Alumne 7: -També.

Mestra: -I com viuen?

Alumne 9: -Tots junts!

Alumne 10: -És com un poble!

Alumne 12: -És com la Fuliola i Boldú!

Alumne 13: -També hi ha un tren en aquest poble!

Alumne 14: -Sí, hi passa un tren!

Alumne 15: -Per mi és com un bosc, allò d’allà són arbres.

Alumne 16: -És un parc!

Alumne 17:- Doncs jo penso que són com els esquelets que vam veure al museu dels jueus. Són tot d’esquelets al terra.

Alumne 18:- En aquest poble hi ha un museu, com el que vam anar a veure. O més d’un!

Alumne 19:-I també una o dues tasses, com la de la Matilde!

De forma general, emergeix amb força la idea de ciutat, tot i que cada alumne visualitza segons la seva experiència i context allò que li és més proper. Fem una segona ronda, en aquesta els nens i nenes poden moure els materials dels seus companys, per tant, si algú vol modificar algun objecte que no és seu, pot fer-ho. Amb els canvis, preguntem què ha sorgit de nou. Per alguns la ciutat anterior s’ha transformat en un parc aquàtic, i per uns altres, segueixen encara amb la idea de ciutat o poble. Acabem de fer diàleg amb la nostra creació i, finalment, deixem temps per dibuixar la nostra obra. Pel pròxim dia demanem als alumnes què podrien escriure a la seva llibreta sobre l’activitat realitzada, i surten vàries propostes, algunes d’elles és centren en escriure un conte sobre la ciutat que hem creat amb els nostres plats i tasses. Alguns dels contes que escriuen són:

 

Paral·lelament a la sessió realitzada, durant la setmana hem anat buscant informació sobre alguns dels dubtes que ens van emergir el dia que compartíem la història dels nostres plats i gots. Recordeu que vam buscar informació entorn les preguntes: com es fa un got de vidre? D’on surt el vidre? Com es diu la màquina que gira i que serveix per fer plats?

Els alumnes han fet les investigacions a les seves llibretes i les han compartit amb la classe. Alguns han portat vídeos que han facilitat veure el procés sobre com s’elabora, per exemple, un gerro de vidre o com es pinta un quadre fet de vidre. I d’altres, fins i tot, han portat objectes realitzats amb vidre per compartir-los amb els seus companys i explicar-ne el procés.

Ens ha quedat una mica més pendent saber més coses sobre la ceràmica, per això, juntament amb l’altra classe, pensem en algú que ens pugui ajudar a resoldre alguns dubtes que han anat sorgint aquests dies! Esperem trobar un expert amb el tema que ens pugui donar un cop de mà! Encara ens queda a l’aire la pregunta que va emergir el primer dia al mapa conceptual: quina diferència hi ha entre el fang i la ceràmica?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s