MAPES CONCEPTUALS QUE ENS FARAN RESSONAR ELS MODELS DOCENTS

Iniciem la sessió d’avui recuperant els continguts que van emergir durant la nostra visita al Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega i a l’escultura “Bol d’Or” de Matilde Grau i intentem organitzar-los mitjançant un mapa conceptual. Ja avanço que, la reflexió que farem uns dies posteriors en relació a aquesta activitat, ens farà replantejar la sessió d’avui i la pròpia organització del mapa, però ja reprendrem més endavant la dinàmica d’avui i entendrem el perquè d’aquesta puntualització! Avui deixarem veure algunes pinzellades entre línies!

De moment, centrant-nos amb la sessió d’avui, per començar, donem una cartolineta a cada alumne per tal que recuperi alguna idea de les que ha escrit a la llibreta aquests dies o durant la visita, i vulgui compartir-la amb tota la classe. Una vegada escrita, és moment d’exposar-la amb tota la classe. Els alumnes van relacionant les seves idees segons el que van dient els seus companys i es va creant així un mapa on les diferents aportacions van establint diàleg. Durant el procés, va emergint una quantitat enorme de dubtes, preguntes, afirmacions i camps per explorar…

 

Una vegada acabada la posada en comú, els models que duem incorporats de la nostra escolarització on s’insistia en encaixonar continguts, fa emergir la necessitat de classificar tot el que ha sortit en diferents categories. No puc evitar, pensant al cap d’uns dies en aquesta activitat que expliquem avui, com en aquell moment no em va passar pel cap l’obra que tant havíem treballat de Curro Claret “La Calaixera” (2011) en formació de mestres. Per un moment, m’havia quedat atrapada al passat seguint “Projecte Àlber”, una recomanació a seguir interessantíssima però que havia evolucionat amb el temps, i en especial, en quant a mapes conceptuals. Deleuze i Guattari i els seus rizomes s’havien esfumat malgrat tenir-los sempre tan a prop…

panera

La Calaixera (Curro Claret)

 

No és que estigui malament tenir la necessitat d’ordenar el que els alumnes han dit, però el fet de classificar va ser un treball doble, per una banda, perquè a priori ja s’havia anat formant un mapa rizomàtic amb les pròpies veus dels alumnes que ja ens servia com a punt de partida. En segon lloc, perquè aquest es va desfer per tornar a ser creat i donar lloc a l’organització. Tot plegat va ajudar a tenir més clar com es podien agrupar els continguts emergits, però ens haguéssim pogut quedar amb la primera part on les veus ja havien dialogat, i es podia seguir a partir d’aquí. Reflexionarem sobre aquest aspecte més endavant. La qüestió és que, durant uns dies, ens ha acompanyat el mapa que tradicionalment trobem a les escoles, que tampoc està malament però que considerant el tractament de l’ensenyament i l’aprenentatge actual que hauria d’existir a les escoles, havia d’haver pres formes més rizomàtiques i obertes.

Tot i això, l’activitat ens va portar a emergir amb força els següents continguts:

 • La vida dels jueus (Alimentació, enterraments, riquesa i pobresa)
 • Diferències i semblances entre el “Bol d’Or” i els trencadissos dels jueus (Tipus de materials, ús dels materials, colors, motius pels quals es van trencar els plats, etc.)
 • Necessitat d’investigar més sobre l’escultura “Bol d’Or” de Matilde Grau (Com està fet per dins? D’on va treure els plats? Per què estan trencats? Qui és l’artista?)
 • Poc respecte envers les obres d’art a la nostra ciutat (Per què hi ha bocins de la mateixa escultura “Bol d’Or” als seus peus? Com és que hi ha missatges escrits a l’escultura? Per què hi ha gent que fa malbé l’escultura?)
 • El trencadís i la ceràmica (D’on surten els trencadissos? És el mateix fang que ceràmica? Les peces dels trencadissos poden ser de moltes formes: triangles, quadrades, rodones, etc.)

El que ens permet el mapa és un món de possibilitats per començar a explorar! A priori tenim a les nostres mans un ventall molt ric per començar a aprofundir en aquells aprenentatges que més ens criden l’atenció, que són més propers a nosaltres o que prenen més força en les veus dels alumnes. No podem pretendre treballar-los tots de cop, ni potser aprofundir-hi en tots en la mateixa mesura, però els tindrem presents i ens acompanyaran en el nostre dia a dia per anar sent ampliats segons les oportunitats que vagin emergint.

Observant el mapa i valorant la sessió viscuda, per una banda emergeix molt interès per part dels alumnes conèixer més coses sobre el “Bol d’Or”. Més aviat o més tard, tindrem la necessitat de contactar amb l’artista, ja que durant el dia a dia a l’aula també han anat emergint molts dubtes en relació a l’obra i la mateixa escultora.

Per altra banda, ha sorgit la presa de consciència de valorar allò que es troba en el nostre territori, i en aquest cas, la necessitat que la gent respecti les obres d’art de la ciutat com és el cas del “Bol d’Or”.

Finalment, sorgeixen diferents preguntes entorn les diferències i semblances entre l’escultura de Matilde Grau i els plats dels jueus observats al museu. Entre els alumnes ressona molt fort la necessitat de saber els materials amb que estan fets els plats d’un lloc i de l’altre, i tot el que gira al voltant de a la paraula “trencadís”.

La reflexió entorn a aquests continguts ens porta a començar a pensar en la pròxima sessió. Valorant les veus dels alumnes, aquesta la centrarem en desenvolupar i aprofundir un dels punts emergits durant la classe d’avui: les diferències i semblances dels plats trencats jueus amb els del “Bol d’Or”, però, a més a més, hi afegirem un element més a comparar, que serà el plat i el got especial que cada alumne utilitza a casa seva. Cada nen i nena haurà de compartir amb la classe el motiu pel qual ha escollit portar a l’aula aquell plat i aquell got. Això ens permetrà veure l’heterogeneïtat que hi ha a la classe, així com les diferents formes de vida, connectant les seves pròpies experiències amb les semblances i diferències que podien veure entre el museu i el “Bol d’Or”. Per altra banda, posarem en pràctica les nostres habilitats artístiques i dibuixarem el plat i el vas que els alumnes portaran.

En la pròxima sessió també buscarem un nom que defineixi el projecte que ens acompanyarà durant el curs!

 

 

2 comentaris

 1. Qué gran que ets! 🙂 Quan dius que treballem juntes…? Ja arribarà… jeje

  M'agrada

  1. 🙂 Somio amb aquest dia… Tu que em fas fer gran! 😉 feliç d’estar de camí!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s