RELACIONANT L’EXPOSICIÓ “TRAGÈDIA AL CALL” DEL MUSEU DE TÀRREGA I L’ESCULTURA “BOL D’OR” DE MATILDE GRAU

Els alumnes de 2n hem començat un treball per projectes que s’anirà desenvolupant, principalment, en l’àrea de plàstica, però que tindrà un enfocament transdisciplinar sempre que la gestió dels continguts, l’horari i el temps ho permeti!

En primer lloc, i abans d’iniciar la primera sessió d’aquesta experiència, cal exposar que aquesta s’ha desenvolupat en el marc del curs d’assessorament en formació de projectes dirigit per la Doctora i professora en Educació G. Jovè (UDL) a la nostra escola. L’evolució d’aquest, però, no hagués sigut possible sense la col·laboració constant de les dues tutores, on han intercanviat idees de forma constant, s’han retroalimentat una de l’altra i han compartit les seves experiències de cadascuna de les classes per anar tirant endavant les diferents línies de fuga del projecte. Per tant, encara que les sessions siguin narrades des d’una sola perspectiva, totes han sigut desenvolupades en col·laboració de l’altra tutora. Moltes gràcies 🙂

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Iniciem les relacions!

Per començar a fer emergir els nostres aprenentatges, hem partit d’un context de la nostra ciutat: el Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega. En aquest ens hem pogut endinsar en l’exposició “Tragèdia al Call. Tàrrega 1348”. El nostre guia , l’Oriol Saula (arqueòleg municipal), ens ha introduït al món dels jueus i cristians de la ciutat de Tàrrega i la matança que va haver-hi al call jueu l’any 1348.

s_20171213_105743

Una vegada feta la introducció, hem visualitzat un vídeo on s’explicava el context social i econòmic de l’època, així com els motius principals pels quals els jueus van ser atacats a la nostra ciutat. El vídeo ens ha fet reflexionar sobre com al món no hi ha ningú que sigui dolent o bo, sinó que en ocasions, les circumstàncies de la vida, ens fan actuar de formes que no sempre podem comprendre: amb violència i amb poc respecte pels altres.

Després d’aquesta conversa sobre els comportaments humans, l’Oriol ens ha conduit per dos racons del museu on hem pogut aprofundir sobre la ceràmica que van trobar els arqueòlegs. Hem observat plats i olles reconstruïts que ens han portat a descobrir aspectes de la vida quotidiana dels jueus. Per exemple, que no podien barrejar llet amb carn, que no podien menjar porc, i tampoc peixos sense escates.

Al mateix temps, també hem parlat dels tipus de vaixella que utilitzaven, les quals procedien de diversos llocs, alguns d’aquests pròxims a la nostra ciutat, com el poble de Verdú. Els que procedien d’allà sovint s’utilitzaven per poder guardar aigua. Observar els plats i les olles també ens ha portat a parlar dels tipus de cuines que tenien els jueus i com realitzaven la cocció dels aliments.

Hem seguit la visita observant una peça clau del museu: un collaret fet amb pedres precioses com l’atzabetja i el corall. Una joia que va ser trobada a una de les fosses, la portava un nen i sembla ser que servia per protegir-lo d’una malaltia.

Una vegada acabada la visita dins del museu, l’Oriol ens ha convidat a visitar l’exterior d’una casa del barri jueu on van trobar-se diverses peces dels trencadissos de les vaixelles que hem vist a l’interior. Aquests trencadissos van ser fruit d’un moment viscut de violència, on els cristians van entrar a les cases trencant el què hi trobaven mentre alguns pocs jueus, afortunats, van poder escapar. En aquest edifici es van trobar petits fragments de ceràmica barrejades amb altres elements, entre aquests, ossos d’animals que es relacionaven directament amb l’alimentació jueva.

s_20171213_115142

Hem finalitzat el nostre recorregut anant a observar l’escultura “Bol d’Or”, de l’artista Matilde Grau. Hem conegut que l’escultura gegantina feta amb la tècnica del trencadís i construïda mitjançant una quantitat immensa de vaixelles (plats i tasses). Aquesta va ser construïda per commemorar Tàrrega com a ciutat gegantera l’any 2009. Durant la visita, però, ens hem quedat amb ganes de saber més coses: Com va tenir la idea l’artista? Com va construir aquest bol gegant? Per què va fer una tassa i no una altra forma?

Mentre observàvem l’escultura, els alumnes han apuntat a la seva llibreta relacions que havien fet amb la visita del museu i amb l’obra que tenien al davant, així com preguntes o curiositats d’aquesta. Alguns aspectes que han emergit durant la visita, entre molts d’altres, han sigut:

Conversa entre la mestra i un alumne:

Alumne 1: -Mira! He escrit el meu nom a la tassa!

Mestra: -Com que has escrit el teu nom? Com és que has fet això?

Alumne 1: -N’hi ha molts d’escrits! Què passa?

Mestra: -Vols dir que és una bona acció? Penses que està ben fet això?

La conversa ens pot servir a l’aula per reflexionar sobre els graffitis i la conservació d’obres d’art de la nostra ciutat.

Alumne 2 i alumne 3: han recollit del terra petites peces de ceràmica trencades de la mateixa obra. –M’ho emportaré a veure si ho puc reconstruir i fer alguna cosa, ho investigaré!

La conversa ens pot portar a reflexionar el motiu de per què hi ha peces trencades a terra, quina és la conservació de l’obra i què podem fer amb els objectes que se’ns trenquen.

Abans de retornar a l’escola, un alumne que coneix molt bé els gegants ens convida a passar per la vitrina on estan exposats i es poden veure des del carrer. Aprofitem per fer la visita i escoltar algunes de les curiositats. Com que el temps s’esgota, decidim que seguirem amb l’explicació d’aquest alumne un dia dins de l’aula! (Ens queda, per tant, una feina pendent!)

Quan arribem a l’aula a la tarda emergeixen encara alguns aspectes:

Situació 1

Alumne 4: – He portat aquestes pedres tan boniques, me les ha deixat l’àvia.

Mestra: – Com és que les has portat?

Alumne 4: – Les tenia a casa i me les ha deixat…

Mestra: – Quines relacions podeu fer amb el que ha portat i el que hem vist al museu al matí?

Alumne 5: -Són com les pedres que hem vist del collaret del nen del museu!

Alumne 6: – N’hi ha de molts colors! I es poden fer moltes coses amb les pedres! De moltes formes, es poden ajuntar, fer collarets, decoracions…

Alumne 7: -També són importants per les cases! Les cases estan fetes de pedres, sense pedres no podríem fer cases, com les que hem vist quan hem passat per l’adoberia!

La conversa pot portar més endavant a investigar sobre l’ús i tipologies de pedres precioses.

Situació 2

Alumne 8: -Saps què? Jo investigaré sobre la pesta negra!

Mestra: – A si? Com és això?

Alumne 8: -Perquè la meva germana que està a 6è està llegint el llibre del Call dels Jueus, i em va explicar que allà hi sortia!

La conversa pot portar més endavant a fer un intercanvi amb alumnes de 6è per tal que expliquin què han après sobre el Call Jueu i què els ha semblat l’experiència.

El pròxim dia posarem en comú les idees que els alumnes han escrit durant la visita d’avui, amb quines idees s’han quedat, quines relacions han fet, què pot emergir per seguir estirant el fil i avançant en els processos d’aprenentatge. Registrarem el procés mitjançant la creació d’un mapa conceptual realitzat de forma conjunta que compartirem posteriorment amb les dues classes de 2n.

Fins la pròxima!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s