Sessió formativa amb els estudiants del Màster Interuniversitari en Educació Inclusiva. Descobrint la V de Gowin!

Avui m’agradaria compartir amb vosaltres la sessió formativa que vaig impartir als estudiants del Màster Interuniversitari en Educació Inclusiva i que ofereix de forma conjunta la Universitat de Lleida, la Universitat de Vic i la Universitat de les Illes Balears.

El tema principal sobre el qual vam treballar va ser la V de Gowin, una eina que serveix per propiciar l’establiment de relacions entre aspectes conceptuals i metodològics a l’estudiar un contingut en particular. En el nostre cas, es tractava de conèixer aquesta eina per poder-la incorporar en els treballs finals de màster.

Captura de pantalla 2017-11-19 a les 16.58.27

Vam iniciar la classe fent una breu presentació de cadascú de nosaltres mitjançant objectes que portàvem a sobre i que ens representessin en a quotidianitat del dia a dia. Al ser un grup reduït, per a mi era important establir un primer contacte amb ells per poder conèixer-los una mica abans de compartir-hi tres hores de classe!

s_20171116_181452s_20171116_182435

D’aquesta forma, cadascú va explicar un aspecte personal seu tot creant al terra una V amb els objectes personals. Seguidament, vam fer una primera aproximació sobre els coneixements previs que tenien entorn la V de Gowin, i vam unir aquests juntament amb la V que havíem creat al terra. Després d’una breu introducció sobre l’ús d’aquesta eina, mitjançant un exemple molt gràfic i pràctic, vam anar ampliant la V inicial per veure com s’estructuren les parts que la conformen. El fet de tenir-ho en paper i d’anar gestionant ells mateixos els continguts segons els seus coneixements, va permetre que fos una activitat dinàmica i significativa, que s’anava creant i integrant al mateix temps de forma conjunta.

 

Una vegada arribats a la solució de l’exemple, vam dedicar un temps a exposar les idees que tenien els estudiants sobre els treballs de màster que volien realitzar i com podien anar-los relacionant amb la V que havíem creat. M’agradaria donar-los les gràcies per compartir entre tots aquest espai tant enriquidor, que, d’alguna forma, va acabar convertint-se en un espai híbrid!  Tots participaven en les idees dels altres i,  poc a poc, anaven sorgint nous camins que anaven de la mà de reflexions molt enriquidores sobre les necessitats educatives que tenim en la nostra societat. Al mateix temps, emergien oportunitats per donar-los-hi resposta des dels seus treballs d’investigació. En especial, va prendre força la idea sobre com matèries com les arts plàstiques i la música encara són totalment poc valorades dins dels contextos escolars malgrat la necessitat d’aquestes, especialment, en l’enriquiment de la creativitat i la resolució de problemes. Investigacions que donin força i permetin reduir aquestes mancances són essencials en el segle XXI, per aquest motiu, és important que els estudiants de màster reflexionin sobre aquests temes i apostin per valorar-los des d’una vessant científica.

Molts dels estudiants del màster treballen com a mestres reflexius, creatius i crítics, però han de prendre consciència de la seva gran capacitat de convertir-se en investigadors generadors de canvi. Per aquest motiu, com exposa Zeichner (1982) “Aunque la preocupación primordial de los maestros se centra en el aula, es un error restringir su atención a este ámbito” (p.49).

Després de compartir inquietuds i finalitats sobre el seus treballs de màster, vam dedicar també un temps al tractament de dades que s’ha de desenvolupar en les investigacions. Per fer-ho, vaig poder compartir la meva pràctica personal realitzada durant els anys de doctorat, així com les experiències viscudes entorn l’estudi realitzat.

Captura de pantalla 2017-11-19 a les 17.02.30

Vull donar les gràcies als estudiants del màster per haver fet que la sessió s’enriquís amb les seves participacions i aportacions! Va ser una experiència generadora de coneixement que també em va permetre reflexionar, aprendre i créixer!

Per finalitzar, comparteixo amb vosaltres un artista que va emergir de les veus d’una estudiant i que fa temps que vaig conèixer, però que havia quedat al  fons de l’armari. L’artista en qüestió, Neil Harbisson, permet reflexionar sobre un dels temes que va emergir amb força: la importància de l’art i la música en les nostres vides. Harbisson és el primer ciborg reconegut oficialment en el món, és completament cec de color, però és capaç d’escoltar totes les tonalitats cromàtiques gràcies a una antena equipada amb una càmera que porta incrustada en la seva part posterior del seu crani. Aquesta li permet convertir els colors en notes musicals, fent possible que fins i tot pugui “sentir” els colors més enllà de la visió humana, com ara l’infraroig i l’ultraviolat. Us deixo amb una de les seves conferències que podeu visualitzar a TED:

 

 

Aprofito també per deixar-vos el Prezzi utilitzat en la sessió formativa amb els estudiants, per si voleu fer-li un cop d’ull! Us el podeu descarregar en el següent enllaç:

https://www.dropbox.com/sh/t3awww831by811g/AAB6oLTI63-RupIZuxzG_D9Sa?dl=0

Captura de pantalla 2017-11-19 a les 17.04.29

Moltes gràcies per aquesta oportunitat!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s