Creant entre fils. Shiota (1). Espais d’aprenentatge

Aquesta setmana hem iniciat l’espai “Let’s dream together” amb una nova instal·lació que ens acompanyarà durant les pròximes sessions. Buscant una artista de referència per dissenyar l’espai de joc, vaig recuperar les obres de Chiharu Shiota (2015) aprofitant que l’any passat vaig poder participar en una de les instal·lacions que l’artista va dissenyar per la Fundació Sorigué: “In the begining was”.

La quantitat de fils que caracteritzen les obres de l’artista em va conduir a poder preparar una instal·lació que recordés l’essència de Shiota, però realitzant-hi adaptacions que permetessin als estudiants crear els seus propis jocs. Aquesta vegada, a més a més, vaig introduir-hi paraules relacionades amb les parts i objectes de la casa que donaven la possibilitat d’enfocar jocs direccionats cap aquest camp. Tot i així, com sempre, els materials ofereixen moltes altres possibilitats que els propis infants van descobrint mitjançat l`experimentació i les relacions que van establint amb els seus companys.

Aquesta vegada l’espai també oferia altres alternatives a més a més de  les de la pròpia instal·lació. Per una banda, uns quants alumnes podien jugar al “memory” amb el vocabulari de les parts i mobles de la casa. Per altra banda, hi havia la possibilitat d’explorar la construcció de paraules relacionades també amb el mateix vocabulari, però a través de materials diversos com lletres de fusta, lletres sobre botons i escriptura sobre sucre.

La sessió va començar amb un fil conductor basat en diverses obres de Shiota on es podien veure paraules relacionades amb les parts de la casa: chair, table, beds, doors… Les fotografies ens permetien introduir el vocabulari a treballar en la sessió, però també ens facilitaven imaginar diferents opcions per a la instal·lació que teníem preparada. L’artista ens feia diferents préstecs de consciència on cada alumne imaginava situacions distintes davant d’una mateixa imatge.

Una vegada comentades les fotografies, vam procedir a l’estona de joc. Tots els alumnes van passar pels diferents espais. Els materials de la instal·lació, en aquesta sessió, van permetre ampliar el vocabulari que es treballava en els altres dos espais, per tant, aquesta ha sigut una via que ha permès anar més enllà del vocabulari establert per la sessió.

Els alumnes van fer cabanes, tendes, presons, van jugar a saltar la corda, van crear materials i joguines… Mentre es recollia tot aquest vocabulari, no s’ha de deixar de banda que al mateix temps s’establien relacions i es treballaven competències més enllà de les pròpies de la llengua, com la d’autonomia iniciativa personal, la d’aprendre a aprendre i l’artística i cultural, entre d’altres.

La reflexió final, on es recullen els jocs i les activitats que els alumnes han fet durant la sessió mitjançant un dibuix, ofereix veure allò amb que cada nen i nena s’ha quedat. Avui us deixo amb la idea d’una alumna:

  • Teacher, com es diu “he fet”?
  • I did…
  • I did a prison. I per fer la prison vull posar els materials que necessitarien si algú la vol fer. Com es diu “pots fer?”
  • You can do…
  • You can do a prison. I dibuixaré la chair i el threat.

1 comentari

  1. […] els espais d’aprenentatge. No tenia previst recollir la sessió d’avui ja que aquesta era la quarta que realitzàvem amb els mateixos materials entorn l’artista C.Shiota (tot i que amb alumnes […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s