El joc és el més pur, el més bonic, el més generós invent de l’home.

Aquesta setmana el tiet Miquel, fuster de professió, ens ha portat un munt de fustetes del taller! No podem estar més contents amb aquest regalet que per uns va literalment al rebuig i per altres es converteix en un tresor! Gràcies tiet!L’Arcadi ja fa uns dies que hi juga tot combinant-les amb altres joguines que tenim per casa, però avui he pensat donar-los-hi més protagonisme creant un espai d’aprenentatge. Juntament amb les fustetes hi he afegit uns bastons que fa temps que vam tallar dels plataners de casa nostra, així que amb tot el conjunt de materials naturals he creat la instal·lació.

Aquests materials permeten als infants fer representacions d’un objecte per un altre. Com exposava Piaget: “un cub de fusta es converteix en un automòbil en miniatura representant així un objecte real viscut en relació amb l’altre”. Els nostres cubs i fustetes s’han convertit en multitud d’objectes i personatges: vedells, palla, casetes dels tres porquets, carreteres, instruments musicals, ponts, etc. L’Arcadi ha jugat “a fer com si.. ”, atribuint un significat als objectes i simulant autoconeixements imaginaris. Ha interpretat escenes mitjançant rols imitant a personatges reals (com el padrí, la padrina, la mama, els vedells, el tractor…) i també ficticis (els porquets, el llop…). Totes elles són situacions reals o imaginàries properes a ell, viscudes en la seva proximitat.  

Un dels aspectes claus que esdevé en aquest tipus de joc és la creativitat. Segons Winnicott, aquesta creativitat es contempla com una força central activa que es nodreix de fonts de plaer, de desitjos i fantasies, contribuint a la imaginació, a la formació i a la construcció de la pròpia personalitat.

Observant a l’Arcadi he recordat una frase que m’agrada molt d’Acouturier i que recull l’essència del que hem fet: el joc és el més pur, el més bonic, el més generós invent de l’home.

Creem espais de jocs bonics i amb possibiltats diverses per tal que els nostres infants gaudeixin d’aquest gran invent!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s