Microhistòries d’esponges

“Los autores outsiders fragmentan, cortan y pegan trozos del mundo cotidiano para concretar sus microhistorias y crear una semántica nueva a partir de la interpretación de estos objetos resignificados que ahora nos absorben. Solo ellos conocen la verdad que esconden y eso nos inquieta”.

La fotografia de l’entrada recull l’obra d’art urbà: SUE975 exposada al barri de Malasaña, Madrid (2012). Aquesta obra ens permet reflexionar sobre els materials que trobem en la nostra quotidianitat i com aquests ens poden ajudar a inspirar, a repensar, a conèixer altres formes de viure’ls i sentir-los, de veure’ls i exposar-los més enllà del seu ús habitual.

Les esponges són materials que tenim molt a l’abast. Ens permeten gaudir de textures, d’organitzacions en l’espai, de colors, de construccions, de contrastos de temperatures, etc. Avui hem creat una instal·lació on els esponges hi han sigut molt presents. Les hem acompanyat també d’altres materials com vasos i copes de plàstics per tal de poder jugar a fer transvasaments amb aigua. Tot i això, he de comentar-vos que el joc amb les esponges ha sigut el que més ha agradat a l’Arcadi, el qual s’ha passat força estona construint torres per tirar-les a terra amb la pressió de tot el seu cos i extreure així l’aigua absorbida.

Aquesta situació m’ha recordat al que exposen Ruiz de Velasco i Abad (2019), els quals recullen la idea de com els infants construeixen per destruir i així successivament indicant d’aquesta forma la seva pròpia evolució i autoprotecció al mateix temps. Els mateixos autors citen en el seu llibre “El lugar del símbolo” a Doris Humphrey,  la qual reflexionava entorn al moviment entenent aquest com una sèrie de caigudes i recuperacions, o un desequilibri deliberat per progressar.  Obrir espais per donar a cabuda a les noves aportacions, perquè destruir i no tornar a construir és aniquilar i aniquilar-se.

Sovint preparo els jocs per l’Arcadi, però poc a poc, també hi anem incorporant a l’Amadeu. En aquests tres mesos de vida sempre hi ha sigut present, però en segon pla, captant sorolls, imatges, sensorialitats de tot allò que anem creant… Avui l’hem incorporat en la proposta de forma més plena. L’hem motivat amb les esponges posant-lo panxa a terra i l’hem animat a que comenci a bellugar-se com un cuquet per agafar-les! També hem refrescat el seu cos, i, en especial, els seus peuets, tot jugant amb les textures de les esponges i la temperatura de l’aigua…

En definitiva, ens hem refrescant gaudint i aprenent tot repensant altres possibilitats dels materials quotidians. Seguirem experimentant i proposant!  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s