Quantes vegades olorem en un museu?

Ahir, cuinant a casa, l’Arcadi va descobrir el pebre.

-Mira Arcadi, això és pebre, veus aquestes boletes?-.

-Prebre – Va pronunciar de forma enrevessada.

-Sí, pebre. Veus? Són boletes, n’hi ha de blanc, de negre, de vermell…

-Prebre, sí, mm, sí. – I va començar a tocar-lo i olorar-lo.

Acte seguit, el seu pare va començar a ensenyar-li tots els potets d’espècies que tenim a la cuina: cúrcuma, pebre vermell, herbes provençals, orenga, canyella… Les van tocar i olorar totes i l’Arcadi anava dient: -Més, més!-.

Me’ls mirava a tots dos i em va venir al cap l’exposició de l’artista Ernesto Neto “El cuerpo que me lleva” i que vam visitar ja fa uns anys al Guggenheim. L’obra de Neto explora de forma radical els principis de l’escultura i permet la interacció directa amb els cossos dels visitants. Aquella era una exposició plena de textures, de llums, de color, d’olors i d’abstracció on tots els sentits s’activaven a flor de pell.

De totes les obres, n’hi havia una titulada “Dulce borde” que constava d’unes mitges plenes d’espècies que es podien olorar. Poques vegades entrem en un museu i podem olorar aromes en els quadres o les escultures. Aquella peça ens transportava al Brasil, tota ella mostrava una connexió entre la natura i el cos. D’alguna forma, va ser una experiència que em va marcar i que sovint recordo. Per aquest motiu, avui amb l’Arcadi he volgut experimentar amb les espècies que utilitzem a casa nostra.

IMG_Ernesto_Neto_Borda_Doce_03

Dulce Borde- Ernesto Neto

“Dulce borde” pot inspirar a als docents a plantejar un treball interessantíssim amb els seus alumnes. Partint d’aquesta obra es pot crear una instal·lació artística que porti a preguntar-nos quines espècies i olors trobem a les llars i què en sabem d’aquestes: d’on provenen? Com s’elaboren? Quines propietats tenen? Quines trobem al nostre entorn? Quines utilitzen més les famílies dels nostres alumnes? Aquest treball pot permetre treballar la diversitat des d’una perspectiva molt rizomàtica.

De moment, hem fet el joc sensorial i experimental amb l’Arcadi a casa. Hem olorat, esternudat, palpat, tocat… Hem fet diferències entre allò que és finet i el que no… hem observat els colors i hem identificat el nom de les espècies, hem fet sopetes tot fent transvasaments, hem comptat les boletes de pebre… Ha sigut un joc, sobretot, molt aromàtic! Us deixem amb algunes imatges!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s