“La vida de cada persona és com una mandala”

Els alumnes de 1r i 2n, poquet a poquet, ens anem endinsant en la pràctica del món del mindfulness. Sembla que parar uns minuts, respirar, tancar els ulls i mirar a dins nostre, cada vegada ens és una miqueta més fàcil dins del dia a dia trepidant que sovint vivim a l’escola.

Els divendres a la tarda el temps és nostre, i procurem prendre consciència d’aquest aspecte valuós! Aprenem jocs i exercicis que ens ajuden a calmar-nos i a meditar. Intentem que aquesta pràctica també pugui ser duta a terme a casa i també durant la setmana en qualsevol moment del dia. Aquests recursos ens poden ajudar quan estem nerviosos, poc concentrats, quan hem de fer un examen, quan estem enfadats amb un company, etc. Les ocasions per aplicar-los són múltiples! Tot i així,  a vegades, simplement, no necessitem que ens passi res per dedicar-hi uns minuts. Podem arribar a gaudir de la consciència plena només per plaer.

Avui hem començat la sessió recordant el conte de la granoteta que podeu trobar en el llibre: “Tranquils i atents com una granoteta” (Recomanable per practicar la meditació a l’escola i en família). També podeu partir de diversos vídeos recollits a Youtube que mostren aquesta historia tot fent la meditació guiada (a continuació en podeu veure un exemple). En el nostre cas, com que la història ja vam fer-la en la sessió anterior, avui només hem recordat la granoteta per donar importància  a la capacitat d’estar atents mentre respirem, però l’exercici que hem realitzat s’ha basat en posar l’atenció en diverses parts del cos, realitzant així un escàner corporal.

overlay

El segon exercici s’ha basat en les “Pedres de la respiració” i ens ha ajudat a practicar la respiració atenta. Per tal de dur-lo a terme, hem donat a cada alumne una bosseta amb deu pedretes a dins. Abans de començar, hem tret les pedres de la bossa i les hem col·locat sobre la taula, al costat dret. Cada vegada que agafàvem aire, agafàvem també una pedra i, a l’expulsar l’aire, col·locàvem la pedra al costat esquerra. Així successivament fins arribar a les deu pedres. Hem realitzat l’exercici amb els ulls tancats. Aquest exercici ens ha permès posar atenció també als nostres sentits, en especial el tacte. D’aquesta forma, quan els alumnes han tocat les pedres han expressat:

 

s_img_20190118_154835s_img_20190118_154850

 • “Estan fredes!”
 • “Fan olor!”
 • “Són molt rodonetes!”
 • “Fan sorollet!”
 • “Són finetes!”
 • “Són molt boniques!”
 • “Semblen plasetlina!”

Pot arribar a sorprendre les quantitats de qualitats que poden sorgir d’una petita pedra si hi posem tota la nostra atenció!

Hem seguit la nostra meditació creant mandales. Com ja sabeu, aquestes ens ajuden a col·locar el cervell en un lloc propici per a la meditació i la introspecció. A l’escola sovint pintem mandales, però tenim poc temps per crear-ne utilitzant materials diversos. D’aquesta forma, avui hem destinat un temps a fer les nostres pròpies creacions i pensar en aquestes com un ressò de les nostres ànimes. Crear una mandala pot arribar a ser una experiència molt enriquidora, et permet mirar a dins teu i descobrir formes, colors i patrons que representen qualsevol cosa del nostre interior més profund: un desig, un pensament en algú estimat o el propi estat mental. Les mandales són una bona manera per augmentar la nostra autoconsciència. A més a més, dissenyar mandales permet fomentar la llibertat i la creativitat, donant lloc a que cada creació sigui única per a cada nen i nena. Mentre hem fet aquesta activitat hem escoltat música de fons i quan els alumnes han acabat, han dibuixat la seva mandala en un full. Aquesta tasca ha permès observar l’orientació espaial, els detalls, el traç, l’atenció, etc. Us deixo amb algunes de les frases que els alumnes han expressat:

s_img_20190118_162135s_img_20190118_160243s_img_20190118_160343s_img_20190118_160410s_img_20190118_160436s_img_20190118_160449s_img_20190118_160836s_img_20190118_161600 (1)s_img_20190118_161602s_img_20190118_161619s_img_20190118_162157

 • “M’he sentit molt tranquil”
 • “He sentit el soroll del mar”
 • “He notat molts tactes: rugós, suau…”
 • “Quin gust tenen les pedres?”
 • “M’he relaxat molt”
 • “He fet com em sentia”
 • “M’ha ajudat a calmar-me”

Finalment, m’agradaria acabar amb una frase que recull el dia d’avui:

“La vida de cada persona es como un mandala.
Un vasto círculo ilimitado. Estamos en el centro de nuestro propio círculo,
y todo lo que vemos, oímos y pensamos son formas del mandalas de nuestras vidas”

Pema Chodron

f6aafe73cce88d16b536c0601fcfe0e0

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s