“Mindfulness i art: fronteres entre el visual i el textual”

Durant les vacances de Nadal vaig visitar amb @mitrayectancia l’exposició “Hospicio de utopías fallidas”  de Luis Camnitzer al Museu Reina Sofia de Madrid. Fa anys que compartim camí amb la Irene, i l’art contemporani, sempre ens ha acompanyat en la nostra trajectòria. Aquest ens permet descobrir altres formes de veure, d’entendre i d’interpretar el nostre entorn. L’art ens ajuda a créixer i a millorar les nostres pràctiques professionals, per això, quan vam entrar a la instal·lació Living Room (1969) no vam poder evitar començar a pensar quin préstec de consciència ens feia l’obra en cadascun dels nostres contextos laborals.  Havíem entrat en un menjador de casa, però buit, blanc, només ocupat per paraules al terra i a les quatre parets. D’aquesta forma es difuminaven les fronteres entre el visual i el textual.

s_img-20190110-wa0024.jpgs_img-20190110-wa0023s_img-20190110-wa0032

Ens vam plantar en un racó i mentre anàvem conversant sobre l’obra, miràvem detalladament tot el que ens envoltava i com els visitants interaccionaven en un espai on, aparentment, no hi havia objectes, sinó només paraules. La situació ens portava a qüestionar-nos aspectes diversos:

 • Com es mouen els cossos per un espai marcat només per paraules?
 • Quina és la diversitat imaginativa de cada espectador que provoca l’espai?
 • Com n’arriba a ser d’important la comprensió de la lectoescriptura? Com la podem treballar a l’escola?
 • De quines formes podem contemplar els nostres contextos més enllà dels objectes?
 • De quins llenguatges disposem?

Comentàvem que a l’escola sovint ens queixem de la falta de recursos, de material, per exemple, però en aquell espai se’ns feia evident que existeixen altres mitjans que potser mai havíem utilitzat.  Amb @mitrayectanza vam decidir incloure el que Camnitzer ens aportava amb aquella obra en els nostres contextos. Ella va fer-ho  amb els alumnes de màster de secundària de @floridauni (https://mitrayectancia.com/2019/01/10/el-despacho-del-profesor-de-ef/) i jo a l’escola, amb els alumnes de Primer i Segon d’Educació Primària dins de l’espai de Mindfulness que fem els divendres a la tarda.

Per dur-ho a terme, vaig habilitar un espai al terra marcat per un gran rectangle amb cinta adhesiva de color blau i amb paraules a dins que representaven objectes d’un menjador: coixí, sofà, cadira, estufa, taula, etc. Aquest espai significava: “La casa de la calma”, una casa que quan s’hi entrava oferia espais de tranquil·litat, de relaxació i de silenci. Mentre uns quants alumnes es quedaven observant, la resta podien entrar a la casa amb quietud, inspeccionar l’espai, llegir les paraules i triar un lloc on es sentissin còmodes per estar en calma segons l’objecte que estava representant la paraula que havien escollit.

s_img_20190125_154355

s_img_20190125_154416s_img_20190125_155002s_img_20190125_154807s_img_20190118_164231

Hi havia alumnes que eren capaços de trobar el seu lloc i dedicar un temps a tancar els ulls i a estar tranquils. Altres, es podia observar com els costava decidir el seu raconet i mantenir la concentració,. Sigui com sigui, tots partien de la pròpia expressió corporal i habitaven la casa sense objectes, però com si aquests hi fossin ben presents. Un dels grups, va anar més enllà i entre ells, van decidir incorporar objectes de la classe que representessin les paraules, d’aquesta forma, van transformar l’espai, apropiant-se’l i desenvolupant entre ells el joc simbòlic.

s_img_20190118_164849s_img_20190118_164649-e1548618150434.jpgs_img_20190118_164900s_img_20190118_164910Les interaccions que es poden generar en aquest espai són múltiples, és important observar les reaccions dels alumnes, la seva creativitat i capacitat de concentració. Després de l’activitat, els nens i nenes van dibuixar com s’havien imaginat aquella casa i què havien sentit:

 • M’he sentit molt tranquil!
 • Estava calenteta al costat de l’estufa (la paraula)
 • Com si estigues al sofà de casa meva!
 • Jo m’he sentit com si fos al cel, amb un arc de Sant Martí!
 • Hi havia algun nen que m’ha molestat i m’ha costat concentrar-me!
 • Jo estava com a la meva habitació.
 • He pogut estar en silenci!
 • M’ha costat trobar un lloc…

s_img_20190125_160722s_img_20190125_160713.jpgs_img_20190125_160751

Seguirem fent aquesta activitat amb altres grups i veurem quines altres situacions es generaran!

1 comentari

 1. Com una mateixa obra es pot treballar desde diferents contextos, materies i edats! m’encanta! 🤗

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s