“És veritat que si es moren tots els peixos nosaltres també ens morirem?”

L’obra Vórtices (2011) de Daniel Canogar ha sigut la finestra d’entrada al món dels animals de la nova unitat de medi. Hem partit d’aquesta producció artística per començar a reflexionar sobre diferents aspectes entorn aquest tema. Quina relació pot tenir tot aquest conjunt de gent envoltada de residus i surant sobre l’aigua amb el món dels animals? Les idees que han exposat els nens i nenes han sigut molt diverses i ens han facilitat obrir nous interrogants en diverses direccions.

Ja fa un temps vaig retrobar-me amb una companya mestra de professió i va explicar-me que a la seva escola són dues mestres a l’aula en les hores de projecte. Mentre una dirigeix la sessió, l’altra transcriu les converses que van emergint i d’aquesta forma, tot el procés queda registrat i sempre es pot revisar i valorar com ha anat la sessió, quins dubtes han sorgit, cap a on és necessàri dirigir els continguts el pròxim dia, etc. Si poguéssim gaudir sempre d’una evidència escrita segurament també ens seria més fàcil poder reflexionar sobre la pròpia pràctica per poder millorar-la. Podriem prestar atenció a petits detalls que potser en el moment de la conversa ens passen per alt, i després, revisant-los ens permetrien obrir nous camins… És cert, però, que no sempre tenim els recursos o el temps necessari per poder desenvolupar aquesta pràctica, tot i així, sí que potser podem recollir petits fragments de diàlegs. A continuació només s’exposen breus converses de tota la sessió d’avui, però aquestes ja ens serviran per tenir algunes idees presents durant el pròxim dia:

 • Si les persones deixem botelles al mar i cada vegada més coses els animals embrutarem el mar i els animals es moriran.
 • Hem de cuidar més el nostre mar…
 • Només el nostre mar?
 • I també la terra, i el bosc! Com la gent que hi tira coses o que fuma, i després es crema tot!
 • Hem de vigilar perquè els animals es poden morir.
 • Es veritat que si es moren tots els peixos nosaltres també ens morirem?
 • Tots els peixos no es poden acabar! Però hi ha animals estan en perill d’extinció!
 • I qui me’n pot dir un?
 • La girafa!
 • El tauró martell, una vegada ho vaig sentir en una conversa d’un amic del meu pare!
 • El jabalí!
 • Ho hauríem d’investigar tot això!
 • Si un peix entra dins d’una bossa d’aquestes es podria quedar sense oxigen i morir…
 • Però els peixos tenen allò per respirar…
 • I com es diu aquesta part?
 • No ho recordo ara…!
 • Ho haurem d’investigar també!
 • I si un peix es menja una cosa d’aquestes, es pot morir, potser es pensa que és un animal i és un plàstic!
 • Si es morissin els peixos els pescadors no podrien pescar res!
 • El meu pare a vegades va a pescar els caps de setmana i quan torna, porta les bosses de plàstic i botelles que ha trobat pescant…
 • Per tant, el teu pare porta a casa residus que troba quan pesca?
 • Sí, com a la foto!
 • Amb les botelles i les bosses podem fer animals i fer-ho servir una altra vegada. Jo una vegada vaig fer un experiment amb dues ampolles que vaig reciclar.
 • Jo en aquesta foto hi veig un porc, la cara d’un porc, la veieu?
 • Jo un camell! Mira aquí la boca, aquí l’ull…

Aquesta conversa serà impresa i compartida amb els alumnes per tal de tenir presents alguns dels conflictes que van emergir durant l’observació de la fotografia i trobar la resposta a algunes de les qüestions plantejades.

Una vegada hem finalitzat aquesta primera part, hem destinat la segona a ordenar quins continguts els alumnes sabien dels animals: Què recordeu del que vau estudiar a primer? Què en sabeu dels animals en general? Cadascú ha apuntat la seva idea en un post-it i una vegada tots l’hem tingut escrit, hem escollit a un alumne per iniciar la tasca i enganxar el seu post-it en un mural de paper d’embalar. A partir d’aquest alumne s’ha anat establint les relacions segons les idees més properes que anaven sorgint entre uns i altres, i d’aquesta forma s’han creat categories i relacions al moment que també s’ha iniciat el mapa conceptual. Per exemple, partint del comentari “hi ha animals que viuen a l’aigua i hi ha animals que viuen a terra” un altre alumne ha exposat la idea que ell havia escrit: “Els cucs viuen a terra”. Les dues frases ens han servit per establir una categoria: el medi on viuen els animals. I seguidament, un alumne ha explicat que els animals poden ser terrestres o aquàtics, per tant, hem aprofitat aquesta aportació per fer la primera classificació i començar a relacionar-hi continguts. I així successivament.

Tot aquest procediment ens ha permès tenir una idea general dels coneixements previs dels nens i nenes, estructurar la informació i establir relacions entre el que tots sabíem. Aquesta tasca també ens ha facilitat poder iniciar el mapa conceptual que tenim exposat a l’aula. Entre tots hem acordat les categories que han emergit i la informació corresponent que anava a cadascuna d’elles. Finalment, cada alumne ha escrit una de les paraules per anar construint el que seria el mapa conceptual que ens acompanyarà durant les pròximes sessions. Realitzar aquesta activitat entre tots permet desenvolupar un sentiment de pertinença envers el treball que els alumnes han realitzat, i per tant, també valoren de forma molt positiva el mapa que ells mateixos han ideat, estructurat i creat. Aquest ha quedat obert per tal que pugui créixer durant les pròximes sessions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s