Ahir vam visitar una d’aquestes mega botigues de regals on els reis van a fer-hi moltes compres… Tot i saber què hi pots arribar a trobar o, més aviat, com ho pots arribar a trobar, era espectacular la segregació de colors que hi havia segons si les joguines eren per nenes o per nens. El rosa inundava de forma impactant l’espai de compra i contrastava amb una àmplia paret de color blau. Dos espais ben diferenciats que permetien reflexionar i observar qui habitava cadascun d’aquests territoris.
Parlem molt de la igualtat de gènere a l’escola, però quan arriben aquestes dates de Nadal, les evidències de la necessitat de millora en aquest àmbit encara són evidents. Per això, aquest matí, remenant el material que tinc a la retaguardia per l’Arcadi, els dos colors escollits per jugar i manipular han sigut aquests dos. Els he presentat de forma separada a l’inici del joc, però el resultat final ha sigut evident: una barreja heterogènia de rosa i blau que m’ha fet pensar en la igualtat de l’ús d’aquests dos colors i en totes les situacions que ens trobem a l’escola quan hem d’utilitzar-los: pintar un dibuix, escollir cartolines per fer una manualitat, ús de notes de colors, observació de la roba que portem, etc. Quines decisions prenem com a mestres? Com es manifesta el nostre currículum ocult? Quines són les nostres accions? Aquestes són preguntes que potser ens passen per alt però hauriem de recollir-les per analitzar quina és la nostra mirada.
Així doncs, amb aquests colors i els materials escollits, amb l’Arcadi ens hem fet pessigolles a la cara amb les plomes, hem llençat colorets a l’aire, hem fet transvasaments… i finalment, l’Arcadi ha decidit anar a buscar la seva cassoleta i cullerot preferit per fer sopeta de purpurina! He de dir-vos que hem deixat el menjador amb un estenall considerable difícil de recollir! Però l’estona que hi hem passat ha sigut genial! 😀
Que bonic! Tens tota la raó!
M'agradaM'agrada