Land Art in the classroom!

Aquesta setmana hem iniciat els espais d’aprenentatges l’escola Vedruna Tàrrega! Aquesta nova metodologia d’aprenentatge es basa en sis espais diferents on alumnes de primer i segon treballen de forma conjunta. Aquests són: “La Cova dels artistes”, “Viu la música”, “Jo vull ser…”, “Peça a peça”, “Bocamoll” i “Let’s dream together!”. Aquest últim és el que podreu anar seguint en aquest blog, el qual mostra una continuïtat de treball en relació a l’activitat d’extraescolar de P5 realitzada durant els cursos 2014-15/2015-16. Seguim amb la dinàmica d’un treball interdisciplinar entre la llengua anglesa, la creativitat, l’art i la psicomotricitat, però aquesta vegada, amb alumnes de Cicle Inicial.

Les instal·lacions que es presenten es basen en obres d’art contemporani o diferents moviments artístics. Per exemple, aquesta setmana hem començat amb el Land Art, una corrent de l’art contemporani que utilitza materials de la naturalesa (fustes, pedres, roques, fulles, etc.). Normalment aquestes obres s’exposen a l’exterior, a la natura i estan sotmeses a l’erosió natural. Prenent aquesta corrent com a referència, a l’aula es va muntar una exposició creada amb pinyes, pedres, fustes, fulles, etc. elements que trobem durant la tardor en el nostre entorn natural.

La sessió s’inicia quan els alumnes entren a l’aula i se’ls mostra diverses obres d’aquesta corrent per començar a introduir vocabulari en anglès, que és el que també poden trobar a la instal·lació que s’ha preparat amb materials. Una vegada feta la introducció, es deixa joc lliure per a que els alumnes facin les seves produccions i desenvolupin el joc simbòlic. Durant aquest temps, la mestra actua com a guia i dóna estructures lingüístiques i vocabulari en relació al que els alumnes produeixen. Algunes d’aquestes s’anoten a la pissarra per treballar-ho posteriorment. Una vegada finalitzat el temps de joc lliure, els alumnes tornen a la calma i la mestra repassa amb ells el vocabulari que ha sorgit durant l’estona de joc i que ha anotat a la pissarra. Finalment, cada alumne dibuixa la producció o el joc que ha creat amb els materials de la instal·lació. A més a més, escriu les paraules en anglès del vocabulari principal que recull el seu dibuix. Per acabar, es posen en comú totes les produccions i es repassen les paraules que han emergit durant la sessió.

Les imatges següents recullen la primera sessió, on els alumnes van crear produccions molt diferents: cares, pastissos, alfabets, animals, postals de Nadal…Materials iguals, produccions distintes. Va ser una experiència que va permetre emergir l’heterogeneïtat partint dels interessos dels propis alumnes. Els resultats ens porten a reflexionar sobre l’educació artística, i com aquesta pot ser treballada des de la diferència, la llibertat, la creativitat i mitjançant processos col·laboratius que van més enllà de la pròpia individualitat i la repetició de models estàndards.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s