Del blat de moro a la farina…

Els alumnes d’infantil hem aprofitat els últims regals que ens ofereix la tardor per parlar sobre un dels aliments dels cavalls i també de les persones: el blat de moro!

Per fer-ho hem partit d’una instal·lació amb restes de blat de moro, farina i gots de plàstic de color taronja. Abans de posar-nos a jugar i a experimentar hem reflexionat sobre aquests elements que avui ens esperaven a l’aula. Alguns dels temes que han emergit són:

 • Són restes que trobem al camp!
 • La “cosetxadora” (recol·lectora) ha deixat aquestes fulles i aquests trossets!
 • Els senglars s’han menjat aquest blat de moro…
 • Els cavalls també mengen panís, i també pinso, com el que va portar la Carla!
 • I palla!
 • La pedregada ha fet malbé el panís…
 • Del blat de moro surten crispetes! Les crispetes fan uns pets molt grans!
 • Les palometes es poden fer al microones!
 • La farina és del blat…
 • De la farina en fem pa, pastissos, pizza…

Després d’aquesta fase inicial de conversa també hem mirat un vídeo d’un molí per veure com el panís es transformava en farina i hem parlat una mica sobre aquest aliment. Posteriorment, l’hem pogut tocar i sentir amb el propi cos durant l’estona de joc:

 • És molt suau!
 • És molt fineta!
 • I fresqueta…!
 • Embruta!
 • És molt blanca!

Entre tots han compartit el material i han fet creacions diverses (molins de farina amb les mans, gelats, pastissos…), també han realitzat molts transvasaments entre ells i finalment han integrat tot el seu cos en l’espai de joc fent fins i tot angelets sobre la farina. Ens hem embrutat molt però hem gaudit moltíssim! L’experiència d’avui ha sigut un bon context d’aprenentatge, però no només de continguts, sinó també per l’aparició del joc. En aquest sentit, tal i com aporta Acouturier: “el joc ha de ser lliure (…) quan miro a un infant em dono compte que són ells qui ens sorprenen i ens meravellen per la seva generositat, per la seva singularitat de creació. Mireu-los i espereu el moment bo, deixeu-los actuar, transformar-se, no jutgeu els seus jocs, no els hi parleu del que es bonic o lleig. Deixeu-los expressar-se, deixeu-los viure i estimar la vida a través del joc!

Seguirem jugant i aprenent sobre els aliments i els cavalls amb moltes ganes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s