Escuelas creativas (Ken Robinson)

“Repleto de anécdotas, casos, investigaciones y consejos de profesionales pioneros en el tema, Escuelas creativas apasionará a cualquier interesado en la educación, porque le hará replantearse muchas ideas preconcebidas y le ayudará a reflexionar sobre cuál es realmente el verdadero sentido de la educación en el siglo XXI.

“En una época en la que los procesos de evaluación se estandarizan, las escuelas pasan por momentos difíciles y tanto estudiantes como educadores sufren una presión enorme, Robinson nos ofrece soluciones prácticas para terminar con el caduco sistema educativo actual heredado de la Revolución Industrial”.

s_IMG_20180508_192603

Són moltes les reflexions que com a mestres podem extreure d’aquest llibre. Per una banda, no et deixa indiferent descobrir la gran quantitat d’escoles que existeixen al món i que funcionen radicalment diferent de les que tenim (en general) properes en els nostres contextos on vivim. Quan llegeixes els casos que s’exposen sembla que siguin impossibles, cal situar-te en un altre punt de vista per poder entendre cadascuna dels centres que s’expliquen. Tot i així, no pots parar de plantejar-te: podrien funcionar aquestes escoles en el nostre entorn més enllà del que permet la legislació actual?  Hi hauria famílies interessades? Com les comprendrien? Com les veurien els mestres? Els propis alumnes? Són preguntes que van emergint de forma constant…

Per altra banda, us deixo amb un parell de fragments que podeu llegir en els fotografies. Només per pensar-hi…

s_IMG_20180508_192309

Quina és la importància dels horaris en els nostres centres escolars? Són viables? És factible haver de parar les activitats cada 45 minuts i haver de deixar treballs interessantíssims a mitges? La comparació que fa Robinson amb la situació d’una empresa fa reflexionar sobre aquest aspecte, que algunes escoles ja han començat a valorar…

s_IMG_20180508_192113

Quin paper juguen totes les avaluacions externes que es fan a les escoles? Competències bàsiques, proves diagnòstiques… Cada vegada estem més subjectes a haver de passar aquests exàmens amb nota per demostrar que els nostres centres mantenen un bon nivell acadèmic. Però, fins en quin punt acaben interferint en l’aprenentatge dels alumnes? Quants dies es dediquen específicament a haver de preparar-les? Què aporten en realitat? Quins interessos hi ha darrera? Us deixo amb un fragment del llibre, però hi ha una bona reflexió al llarg de tot el capítol que fa repensar sobre les incoherències amb que a vegades ens trobem…

El llibre exposa molts altres aspectes interessantíssims que us faran reflexionar i repensar sobre altres contextos educatius possibles, us animo a fer una bona lectura!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s