“Order is important in one collection”

Després de revisar la sessió del primer dia, aquestes dues últimes setmanes hem anat millorant l’espai inicial que havíem preparat. Un dels canvis principals ha sigut aprofundir en les imatges de l’artista que utilitzem per desenvolupar les sessions i el concepte que aquestes ens transmeten.

Recordem que vam partir del fotògraf Jim Golden i vam treballar entorn el concepte de col·lecció i les característiques d’aquesta. Per exemple, la importància de l’ordre dels elements que componen la col·lecció, l’ordre dels colors, de les mides i dels diferents tipus de materials, entre d’altres. També hem parlat de les diferents col·leccions que fan els nostres estudiants i hem aprofitat per fer relacions amb els materials de la instal·lació. D’aquesta forma, alguns nens i nenes ens han explicat que fan col·lecció de pedres o petxines, i partint d’aquí ens han explicat com ells guarden aquests petits tresors, en quin ordre, de quina forma, etc.

La finalitat d’aquestes sessions també es centrava en treballar el vocabulari dels diferents tipus de materials que ens envolten en la nostra quotidianitat. Una de les fotografies de Golden permetia establir relacions entre aquest vocabulari i els materials que reposaven per ser utilitzats en la instal·lació preparada.

jim-golden-photography-1

“Can you see any object made of metal?” “Do you think that this bottle is made of plastic?” “Can you see anything made of wood?” I mentre anàvem realitzant aquestes preguntes s’anaven mostrant els materials de la sessió: una fusta, un clip, un pot de vidre, una polsera de plàstic, etc. Aquest era un dels moments inicials que permetia començar a familiaritzar els alumnes amb el vocabulari que es trobarien en els diferents subespais de la sessió.

Al llarg d’aquests dies, els nens i nenes han fet moltes col·leccions! Han classificat materials segons les formes, mides, materials, colors, etc. Però al mateix temps també han creat produccions diverses com circs (aprofitant que estem treballant aquest contingut en l’assignatura d’anglès), pastissos, botigues, passarel·les de moda, dibuixos espacials, festes, collarets i braçalets unint llargues tires de clips, entre altres creacions. Les possibilitats han sigut diverses a cada sessió, cada grup ha partit dels seus interessos per realitzar les seves produccions.

En relació a l’adquisició del vocabulari, els estudiants s’han anat familiaritzant amb aquest, i s’ha vist de forma evident com en algunes sessions, malgrat mostrar les mateixes oportunitats, hi ha grups que l’han adquirit de forma més significativa que d’altres. Aquest és un aspecte sobre el qual sempre reflexiono, ja que el fet de treballar els continguts només en una sessió és una mica just per a que els integrin. És cert que no només es tracta d’adquirir un vocabulari específic, i que durant la sessió es treballen expressions, petites converses i vocabulari que emergeix dels propis interessos dels alumnes, però sempre queda aquella recança de preguntar-se: què han après avui? Els infants sempre aprenen, i sovint integren paraules que fins i tot en un inici no havies previst, però sempre existeix aquell neguit de tenir una base preparada amb uns mínims per a que aquesta sigui integrada.

D’aquesta forma, malgrat que els grups d’estudiants canvien cada sis sessions, en comptes de treballar un nou artista, aquesta vegada seguirem amb el mateix, però es reenfocarà la instal·lació i els subespais. A més a més, la sessió s’iniciarà recordant algunes de les imatges de Jim Golden (per observar què en recorden els alumnes de l’últim dia), i també es mostrarà als nens i nenes fotografies de les produccions que ells i altres companys seus van realitzar durant aquestes sis sessions. Aquesta activitat ens servirà per recordar continguts i també serà una via per compartir i veure què van crear els altres companys amb les mateixes condicions. Aquesta tasca s’acompanyarà amb una activitat de registre que també ens servirà per avaluar. Es partirà d’una fotografia que mostri la producció d’un dels alumnes d’alguna sessió, i aquests hauran d’escriure o pintar els materials que recordin.

Juntament amb aquesta introducció es modificaran alguns subespais. Per exemple, s’introduirà la possibilitat de desenvolupar petits role playings dins de la pròpia instal·lació juntament amb alguns altres materials nous, i també s’afegirà un subespai on es pugui treballar un joc de vocabulari amb la pissarra digital. A més a més, també s’incorporarà el vocabulari que vam treballar amb l’artista Shiota i que anava enfocat a treballar les parts de la casa. Aquesta serà una via per recuperar el vocabulari treballat ja fa uns dies i reforçar el d’aquestes últimes sessions.

El pròxim dia veurem com funcionen aquests canvis, i també mostrarem més imatges dels espais modificats. Les possibilitats de millora poden ser múltiples, entre aquestes, també seria molt interessant que els propis estudiants poguessin portar les seves col·leccions i treballar sobre aquestes, tot i això, la complexitat de la gestió de tants alumnes i grups sovint dificulta poder realitzar tasques com aquestes. Però per si mai en tenim l’oportunitat, deixem portes obertes… Esperem poder realitzar uns bons aprenentatges!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s