Geometria rebel

A l’escola acostumàvem a deixar sovint la geometria per final de curs. Era un dels temes que més m’agradava però mai hi acabàvem d’aprofundir. Tampoc anàvem més enllà de les pàgines del llibre, ni manipulàvem amb materials, ni observàvem l’entorn… No tinc gaires records d’aquest continguts, per això, quan vaig veure aquest material que mostrem avui (de Pulula) vaig voler incorporar-lo a casa. Tot i que l’Arcadi encara és molt petit, pot començar a manipular-lo i a familiaritzar-s’hi, a conèixer els noms de les formes, a fer grups per categories, a crear dibuixos amb ajuda, a experimentar, etc. A més, aquest material permet desenvolupar la sensorialitat visual, recordar i crear nous colors observant les figures però també manipulant-les i mirant a través d’aquestes. Per altra banda, la taula de llum és un bon complement per jugar. Per als infants més grans, partint d’aquestes figures geomètriques es poden fer seriacions, simetries, establir relacions de longituds de costats superposant les figures, comparar angles, vèrtex, calcular superfícies i perímetres, jugar amb l’estadística, etc. És un material que pot donar molt de sí!

Jugant amb l’Arcadi, avui he recordat l’experiència que vaig viure fa uns anys quan era practicant en una escola. Vaig tenir la sort de compartir aprenentatges amb una mestra fantàstica i molt bona matemàtica que aprofitava sempre qualsevol ocasió per generar l’apetit per aprendre. Un dia hi ha havia un nen a classe que jugava amb el seu buf i molestava als companys. La mestra va avisar-lo, però no va fer-li gaire cas, així que ella va agafar-li el buf i el va ensenyar a tota la classe:

  • A veure, què em podeu dir d’aquest buf? Què hi observeu?

Els alumnes es van quedar ben parats. El buf era ple de formes geomètriques i partint d’aquest, del que observàvem a la classe i dels coneixements dels nens i nenes, va fer una gran sessió de geometria. Tots els infants van començar a establir relacions! Va ser una experiència fantàstica que sempre he recordat. Quan partim d’aprenentatges significatius és quan realment recordem allò que aprenem!

IMG_20200621_203939IMG_20200621_204052IMG_20200621_204734IMG_20200621_205020imageimage (1)IMG_20200621_205619IMG_20200621_210006

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s