Guixos incerts

“Se tendrían que enseñar principios de estrategia que permitan afrontar los riesgos, lo inesperado, lo incierto, y modificar su desarrollo en virtud de las informaciones adquiridas en el camino. Es necesario aprender a navegar en un océano de incertidumbres a través de archipiélagos de certeza.” (E.Morin)

Recordo que al llarg de la nostra formació de mestres vam anar incorporant el concepte d’incertesa. “Incertesa de Morin” en dèiem. -Com gestionar la incertesa a l’aula?- Ens preguntavem. I reflexionàvem entorn aquest concepte.

Pensava que entenia aquesta paraula, que la tenia “relativament” treballada i integrada, però no ha sigut fins que hem tingut el coronavirus entre nosaltres que ha tornat a ressorgir amb força i ha sigut rescatada en la consciència plena de la nostra vida pràctica.

A vegades cal seguir amb el treball inacabat, rescatar el passat, veure com resignifiquem allò que fem. L’activitat d’avui que hem fet amb l’Arcadi m’ha fet pensar en aquestes reflexions. Quines possibilitats tenen els guixos? Aquells petits cilindres blancs i de colors que cada vegada són més escassos i abandonats en les escoles i que van quedant suprimits per punters que no sempre escriuen quan més els necessites.

Segurament que al llarg de les vostres vides heu pintat alguna vegada sal amb guixos de colors, una sal que sempre acaba entaforada per capes de colors en un potet de vidre, segellant-la de per vida. Avui hem pintat amb sal, però les possibilitats posteriors han sigut infinites, deixant pas a l’incertesa del moment: l’hem manipulat amb pinzells, culleres, fulls de paper, tractors, cotxes… convertint-la així en símbols diversos. L’hem transformat en neu i en pluja, ens hem fet massatges al cos… I finalment hi hem incorporat aigua per descobrir que aquesta s’acaba dissolent quan es remena amb aquest líquid, recordant així a l’aigua del mar. Hem vist com un joc tradicional ha deixat pas a un món de creació, simplement es tracta de deixar emergir aquestes possiblitats.

Ens espera un setembre ple d’incerteses, però, com apunta Morin, hem de ser capaços de poder navegar entre aquests arxipèlags de certesa que encara tenim per tirar endavant.

Bon inici de curs!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s